Onze houtsoorten

Vuren

In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop!

Ga terug naar Onze Houtsoorten
hello banner background image

Uitstraling

De kleur van vuren is bleek tot witachtig geel met een zachte en grote tekening. Na langdurige bootstelling aan het licht wordt het geelbruin. Om verkleuring tegen te gaan kan de houtsoort afgewerkt worden. Er is geen opvallende harsgeur zoals bij grenen. Er kunnen in vuren hout harszakken en kwasten voorkomen, dit zijn namelijk zijtakken die aan de hoofdstam hebben vastgezeten. 

Duurzaamheid

Vuren is een relatief makkelijk te impregneren, te verven, te beitsen en af te lakken houtsoort. Dit kan uiteraard de duurzaamheid aanmerkelijk vergroten. Ook bij toepassing onder water blijft het lang goed (heipalen). Onbehandeld vuren hout heeft een levensduur van 5 tot 10 jaar. De verwachte levensduur van behandeld vuren hout is 10 tot 15 jaar.

Specificaties

Duurzaamheid 

Prijsklasse 

Sterkteklasse

Kleur 

Draad

Botanische naam

Familie 

Klasse IV

€ €

C18 

Bleek tot witachtig geel 

Recht

Picea abies

Pinaceae

IQmedia_Hillhout
Oppervlakteschimmel

Scheuren

Blank hout heeft een robuuste en authentieke uitstraling. Doordat het hout niet behandeld is, kan het wat sneller scheuren en ruwe plekken hebben. Dat heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Meer over scheuren ›
Een douglas plank in originele tint

Houtrot

Naast al deze eigenschappen kan hout ook gaan rotten. Daarom is het advies om onbehandeld hout buiten niet in contact te laten komen met de grond. Kan dit niet voorkomen worden, dan is het een optie om het deel dat in de grond komt te staan, te behandelen met teer, te voorzien van een ‘postsaver’ of anderszins te behandelen tegen houtrot.

Wat je nog meer moet weten voor je koopt ›

Vergrijzing

Onbehandeld word Vuren als het voor toepassing buiten wordt gebruikt steeds grijzer. Deze houtsoort bevat kleurstoffen die het hout de specifieke kleur geven. Daarnaast bevat dit hout ook verschillende stoffen die meer of minder verteerbaar zijn. Doormiddel van erosie slijten de zachten delen van het hout door middel van wind en neerslag weg. De buitenlaag van het hout vergrijst langzamerhand door werking van zonlicht en erosie. Dit natuurlijke proces vinden sommigen mooi, maar anderen juist niet.

Meer over vergrijzing ›
Oppervlakteschimmel

Schimmel

Het hout wordt op een natuurlijke manier gedroogd. Dat zorgt ervoor dat er soms wat schimmel op het hout zit. De schimmel is echter oppervlakkig en kan er eenvoudig afgewassen worden of verdwijnt vanzelf als er regen op het hout komt.

Meer over schimmel ›
Bekijk hier het gehele Vuren assortiment