close
Afdeling
Onze projecten

Laat je inspireren door de projecten die we hebben gerealiseerd. 

Bekijk projecten
Locaties
 • Winkel (NH)
 • Gouda
 • Utrecht
 • Hardinxveld (Experience Centre)
 • Oss
 • Meer (België)
Meer info
Bezoek ons Experience Center

Dé plek om inspiratie op te doen op het gebied van buitenleven.

Kom langs

Grindplaten

Grindplaten zijn noodzakelijk voor de stabiliteit van je pad en om je grindpad of terras mooi te houden. Ze voorkomen verzakking en houden het grind netjes verdeeld over de oppervlakte. 

Grindplaten 

Grindplaten zijn belangrijk om je grindpad stabiel en mooi te houden. Daarnaast voorkomen de grindplaten dat je pad verzakt en helpt het om het grind netjes verdeeld te houden. Zo ontstaan er geen diepe sporen of kuilen in je pad. Ook helpt een grindplaat bij de waterdoorlatendheid, zodat er geen plassen op je pad komen te staan.  

Welke grindplaten zijn er? 

Er zijn veel verschillende soorten grindplaten. Houd hiermee rekening of je grindplaten onder een oprit (zware belasting) nodig hebt of grindplaten voor een (wandel)pad (lichte belasting).  

Ook zijn er grindplaten met en zonder worteldoek. Worteldoek onder je grindplaat is ideaal als je wilt voorkomen dat er veel onkruid tussen je grind groeit.  

Ook het soort grind is bepalend welke grindplaten je nodig hebt. Kies je voor een grote maat grind, heb je ook grotere cellen nodig. Daarbij zijn de platen leverbaar in de kleur zwart en wit. Heb je een lichtere kleur grind kies dan voor witte platen, dit zorgt ervoor dat de platen minder snel zichtbaar worden.  

Tenslotte bepaald ook de dikte van het grind welke grindplaten je nodig hebt. Heb je dikker grind dan heb je ook grindplaten met grotere cellen nodig, dan kan het grind gemakkelijker worden verdeeld.  

Hoe plaats ik grindplaten? 

Voordat de grindplaten geplaatst kunnen worden moet er eerst een stevige ondergrond komen.  

 • Graaf je oprit of tuin voor ongeveer 25 cm af. 
 • Daarna plaats je de onder fundering. De onder fundering bestaat uit kalksteenslag, porfiersteenslag en gebroken betonpuin (0-32 mm of 0-40 mm). Deze laag is ongeveer 20 cm dik. Na het aanbrengen van de laag tril je deze stevig aan. Wanneer je het pad alleen gebruikt voor wandelen of sier kan een aan getrild zandbed ook voldoende zijn.  
 • Na de onder fundering komt de egalisatie laag, deze laag is ongeveer 3-5 cm. Gebruik voor deze laag bijvoorbeeld brekerzand of zeefzand. Hiermee creëer je een egaal oppervlak en kan je hierna gemakkelijk de grindplaten plaatsen.  
 • Hierna kan je aan de slag met het aanleggen van de grindmatten. Belangrijk is om de grindplaten niet allemaal recht naast elkaar te leggen, maar om deze per rij te laten verspringen. Daarnaast zijn grindplaten gemakkelijk op maat te zagen, wanneer je te maken heb met een uitsparing. Tip: leg de grindplaten niet te strak tegen de kant aan. Door warmte kunnen de grindplaten uitzetten. Wanneer ze te strak liggen, kunnen ze hierdoor beschadigen.  
 • Tenslotte vul je de grindmatten met grind of split. Verdeel het grind goed over de matten, zodat deze niet meer zichtbaar zijn. We raden aan het grind netjes te verdelen met een hark of schop.  

Contact 

Heb je nog meer vragen over grindplaten? Neem dan contact met ons op! We kijken en denken graag met je mee! 

ecco gravel grindplaat nubuiten hardinxveld versteviging grindpad grindplaat nubuiten excluton grindplaten grind ondergrond versteviging grindpad nubuiten