Voor je koopt

Vorm en oppervlakte variaties

We informeren je graag over de oppervlakte en vorm variaties.

Terug naar Voor je koopt
hello banner background image

Fijnbezaagd

In tegenstelling tot geschaafd hout, heeft fijnbezaagd hout een meer ruwe structuur. Deze robuuste uitstraling is echt voor de liefhebbers. Er zit geen verschil in duurzaamheid tussen geschaafd en fijnbezaagd hout. Echter kunnen er bij ruw hout lichte afwijkingen zitten in de diktes, kan het niet helemaal haaks zijn en kunnen er oneffenheden aan de oppervlakte van het hout voorkomen. Uiteraard is hierin ook veel charme in te vinden en komt een keuze neer op eigen voorkeuren. 

thumb_up  Fijnbezaagd hout is ruwer dan geschaafd hout en heeft daarmee een robuuste uitstraling.

Ontdek het fijnbezaagde hout

Krommingen

Hout kan kromtrekken door verschillende oorzaken. Een veelvoorkomende oorzaak is het ongelijkmatig indrogen van hout, waardoor een zijde korter wordt en het hout krom trekt. 

Gelijkmatig indrogen

Dit kan eenvoudig verholpen worden door de bolle zijde in de zon te leggen, waarna deze zal krimpen en de kromming verdwijnt. Na ontvangst van de houtproducteen raden wij u aan deze te bewaren op een droge plek uit de zon, om ongelijkmatig indrogen te voorkomen.

Houtsoorten

De gevoeligheid van een houtproduct voor kromtrekken is afhankelijk van de houtsoort, de doorsnede maten en eventuele droogprocessen. Hoewel kromtrekken voorkomt bij alle houtsoorten zijn er wel degelijk grote verschillen waarneembaar.

Voor naaldhout geldt dat grenen gevoeliger is voor kromtrekken dan vuren. Voor hardhout is de regel dat azobe sneller kromtrekt dat AVE (Angelim Vermelho).

Afmetingen 

Ook de afmetingen van een houtproduct zijn van invloed op de werking van het hout. Slanke balken trekken sneller krom dan dikke balken, en op een lange lengte komt een kromming sterker naar voren. Geschaafd hout wordt eerst gedroogd alvorens het te schaven, wat de kans op kromtrekken tevens verkleint. Enkele afmetingen constructiehout zijn tevens duplo verlijmd beschikbaar, bedoeld om voor zichtwerk kromtrekken en scheuren nog verder tegen te gaan. 

Krommingen reduceren?

thumb_up  Leg de bolle zijde in de zon
thumb_up  Kies voor Vuren of AVE 
thumb_up  Kies voor dikkere balken
thumb_up  Kies voor korte lengtematen
thumb_up  Kies voor geschaafd hout
thumb_up  Kies voor Duplo verlijmd hout

Maatvastheid

Het hout wordt bij ons in standaard handelslengten verkocht. Afhankelijk van de houtsoort, afwerking en kwaliteit kunnen maatafwijkingen voorkomen.
Houd altijd rekening met het krimpen en het uitzetten van hout.
Het advies is dan ook om niet precies met de geïnformeerde afmetingen te rekenen. 

Afwijkingen in maat hebben vaak te maken met of het hout nat of droog is, hou hier dus rekening mee en onderschat de werking van hout niet.

Hardhout

Breedtemaat: toegestaan maximaal verschil 4% (een hardhouten paal van 100 mm kan dus variëren tussen de 96 en 104 mm)
Diktemaat: toegestaan maximaal verschil 4% 
Lengtemaat: Als het al voorkomt dan is het maximale verschil 1,5%

Naaldhout

Breedtemaat: toegestaan maximaal verschil 6% 
Diktemaat: toegestaan maximaal verschil 6% 
Lengtemaat: Als het al voorkomt dan is het maximale verschil 1,5%

Overlengtes 

Om er zeker van te zijn dat de houtproducten lang genoeg zijn worden deze soms langer geleverd dan vermeld. Ook kunnen korte lengtematen terug te vinden zijn in een lange lengte. Bijvoorbeeld: Als je 20 palen van 2 meter lang bestelt, kunnen wij 10 palen van 4 meter leveren. Zo heb je zelf nog de vrijheid om de gewenste afmeting te kiezen. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Naaldhout: maximaal toegestaan verschil in dikte en breedte is 6%
Hardhout: maximaal toegestaan verschil in dikte en breedte is 4%

Scheuren

Hout werkt onder verschillende weersomstandigheden. Het krimpt in de zomer en zet uit in de winter. Hierdoor kunnen er scheuren in het hout ontstaan.

Verwerken

Hoe hoger de duurzaamheidsklasse, hoe kleiner de droogtescheuren vaak zijn. Wanneer je het product wilt verwerken, kun je de scheur verzagen, een schroef door beide delen schroeven of het hout behandelen met olie. Gebruikelijke scheurtjes, barsten en kopscheuren door werking van hout zeggen niets over de kwaliteit van het product.

Voorkomen

Laat het hout niet onverwerkt in de zon liggen, dat voorkomt het ontstaan van droogtescheuren.

Scheuren reduceren?

thumb_up  Kies hout van hoge duurzaamheidsklasse
thumb_up  Verzagen van scheur
thumb_up  Schroeven in beide delen plaatsen
thumb_up  Het hout behandelen met olie
thumb_up  Laat het hout niet onverwerkt in de zon liggen

Kwasten

Kwasten in de stam zijn het gevolg van zijtakken, die de boom nodig heeft om te groeien. De kwast vormt een hard gedeelte binnen de stam en mondt uit in een zijtak.

Losse kwasten

Doordat de kwast een op zichzelf staand gedeelte vormt, kan deze bij het drogen van de plank los komen en eruit vallen. Helaas valt dit niet te voorkomen en zijn de planken over het algemeen nog goed te verwerken.

TIP: Heeft u planken met noesten, vlammen of kwasten die u minder fraai vindt? Monteer deze dan uit het zicht, bewaar deze voor het laatst (wellicht over), vul deze op met een houtvuller of verzaag deze voor stukken waar u moet zagen.

Tropisch hardhout

De hoeveelheid en het soort kwasten is afhankelijk van de houtsoort. Zo bevat tropisch hardhout geen kwasten, maar bevat grenen relatief veel kwasten.