close
Afdeling
Onze projecten

Laat je inspireren door de projecten die we hebben gerealiseerd. 

Bekijk projecten
Locaties
  • Winkel (NH)
  • Gouda
  • Utrecht
  • Hardinxveld (Experience Centre)
  • Oss
  • Meer (België)
Meer info
Bezoek ons Experience Center

Dé plek om inspiratie op te doen op het gebied van buitenleven.

Kom langs

Zand

Zand, voor elke toepassing een soort!

Zand 

Zand is altijd belangrijk bij het aanleggen van jouw tuin. Er zijn veel verschillende soorten zand, welk zand heb jij nodig in jouw tuin?  

Welke soorten zand zijn er? 

Speelzand 

Speelzand is al te herkennen aan de naam. Dit zand is ideaal voor kinderen om in te spelen. Het zand is heel fijn en schoon.  

Straatzand 

Straatzand wordt gebruikt voor onder de bestrating. Een kenmerk hiervan is dat het zand is glad te strijken, zodat de bestrating er gemakkelijk opgelegd kan worden. Straatzand wordt ook wel eens wit zand genoemd. 

Ophoogzand 

Ophoogzand, de betekenis zit al in de naam. Dit zand kan worden gebruikt om jouw tuin op te hogen en is ook uitermate geschikt om grotere oppervlakten op te hogen. Dit wordt ook wel vul zand of stopzand genoemd.  

Voegzand  

Er zijn verschillende soorten voegzand of inveegzand. Hoewel de meeste soorten op elkaar lijken, zijn er ook duidelijke verschillen.  

  • Inveegsplit is geschikt om de voegen in je bestrating op te vullen. Dit is beschikbaar in 3 kleuren. Het inveegsplit is net wat grover dan zand (1 tot 3 mm). Hierdoor is het met name geschikt om brede kieren en voegen te dichten in je straatwerk.  
  • Brekerzand wordt gebruikt voor trommelstenen, gebakken bestrating en betonklinkers. Door de scherpe korrels kunnen er op sierbestrating krassen ontstaan. Brekerzand zorgt door de scherpe korrels in het zand ervoor dat de stenen goed vast komen te liggen.  
  • Zilverzand (ook wel kwartszand of witzand) is gezeefd zand. Hierdoor zitten er geen kleine steentjes en schelpjes in het zand. Dit zilverzand wordt gebruikt bij siertegels. Naast gebruik bij siertegels wordt het ook gebruikt bij het inleggen van kunstgras.  

Metselzand 

Metselzand wordt gebruikt bij het metselen van stenen. Met het metselzand kun je bijvoorbeeld, metselmortel of betonmortel maken. Het zand is heel schoon, maar heeft wel een iets grovere korrel. De korrels zijn 0 tot 2 mm. 

Hoeveel zand heb ik nodig? 

De hoeveelheid zand die je nodig hebt is afhankelijk van de toepassing, hoe zwaarder de belasting van de bestrating, hoe meer zand je nodig hebt. Je kunt aan de hand van de volgende formule uitrekenen hoeveel zand je nodig hebt: lengte (tuin) x breedte (tuin) x dikte (zandbed) = hoeveelheid zand in m3. Bijvoorbeeld, je tuin is 3 meter breed en 5 meter diep. Voor deze oppervlakte wil je een zandbed van 15 cm hoog. Je hebt 3 x 5 x 0.15 = 2.25 m3 zand nodig. 1 m3 staat gelijk aan ongeveer 1500 kg zand.   

Er zijn een aantal vuistregels voor de dikte van het zand, maar het kan altijd per situatie verschillend. Onder bestrating in je tuin adviseren we een zandbed van 10 tot 15 cm dik. Tip: als de ondergrond zachter is (bijvoorbeeld klei- of veengrond) kun je beter een zandbed van tenminste 20 cm aanleggen. Onder bestrating op je oprit adviseren we een zandbed van 25- 30 cm dik aan te leggen, zodat deze niet verzakt door het gewicht van de auto(‘s).  

Voordat je begint aan de bestrating dien je het zand af te trillen. Hierdoor zakt het zand meestal nog 10-15%. Houd hier rekening en bestel ongeveer 10-15% extra zand. 

Tip: Plaats opsluitbanden rondom de zandlaag. De opsluitbanden houden het zandbed op zijn plaats en daarmee ook de terrastegels.  

Straatzand of ophoogzand? 

Voor het aanleggen van je eigen tuin is het afhankelijk van je project welk zand het beste kan worden gebruikt.  

Straatzand is iets grover van structuur, waardoor het beter waterdoorlatend is. Het zand bevat daarnaast voldoende fijne korrels waardoor het zand wel goed kan stabiliseren of af te reien is voor straatwerk. Ophoogzand is fijner, waardoor het nog beter kan stabiliseren dan straatzand; dit gaat wel ten koste van de waterdoorlatendheid. Hoe fijner het zand is, hoe minder waterdoorlatend het zand is.  

Ophoogzand wordt met name gebruikt om grotere oppervlakten te verhogen. Dit zand staat ook wel bekend als vul zand of stopzand. Straatzand wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van straatwerk.  

Neem contact op! 

Heb je nog meer vragen over de verschillende soorten zand of over je tuinproject? Neem dan met ons contact op! We denken en kijken graag met je mee.  

Staat zand ophoog zand nubuiten alles voor de tuin Excluton brekerzand 25 kg nubuiten tuin ophoog zand ondergrond van de tuin