Onze projecten

Laat je inspireren door de projecten die we hebben gerealiseerd. 

Bekijk projecten
Locaties
  • Winkel (NH)
  • Gouda
  • Utrecht
  • Hardinxveld (Experience Centre)
  • Oss
  • Meer (België)
Meer info
Bezoek ons Experience Center

Dé plek om inspiratie op te doen op het gebied van buitenleven.

Kom langs

Onderhoud vlonderplanken

Welke producten heb je nodig voor het onderhoud van je vlonderplanken? Je leest het hier!

Onderhoud vlonderplanken 

Om de levensduur van jouw vlonder te verlengen raden wij aan deze goed te onderhouden om zo de levensduur te verlengen en de vlonder te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. Welke beits/olie voor jouw vlonder geschikt is zullen we je hieronder toelichten! 

Hoe behandel je per houtsoort een houten vlonder: 

Bij NuBuiten bieden wij onze houten vlonders aan in 7 verschillende soorten welke ook verschil in onderhoud benodigd hebben. Hieronder zullen wij aan je toelichten wat voor behandeling er benodigd is per houtsoort de behandeling raden wij 1 a 2 keer jaar aan:  

Hardhout: 

Om verkleuring te voorkomen en de delen te beschermen voor verschillende weersomstandigheden kun je de planken behandelen zodat u de rood/oranje kleur behoudt. Door weersomstandigheden kan dit sneller gaan dan je denkt.  

Bij hardhouten vlonderplanken raden wij aan om deze 1 of 2 keer per jaar te behandeleden met hardhout olie. Hierdoor blijft niet alleen de kleur mooi maar verleng je ook nog is de levensduur van jouw vlonder.  

Let op: Bij het behandelen van de planken dienen de planken wel goed schoongemaakt te worden vooraf. Dit kan met een normale stofdoek.  

Klik hier voor onze hardhoutolie.   

Douglas: 

Onbehandelde Douglas delen raden wij aan te behandelden zodat je de kleur behoudt, de levensduur verlengd en te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. Deze behandel je dan met een Douglas olie of HK lazuur.  

Klik hier voor onze Douglas olie.  

Klik hier voor onze HK-Lazuur.  

Zonder behandeling zullen de delen vergrijzen sneller dan je verwacht, tegen een extra bescherming raden we je dit ook altijd aan. 

Naast de onbehandelde delen bieden wij ook nog onder druk geïmpregneerde planken aan, deze delen zijn al behandeld door een druk impregnatie, Klik hier om alles te lezen over druk impregnatie!   

Vuren en Grenen: 

Deze 2 houtsoorten hebben veel gemeen en zijn ook beide een populaire tuinhoutsoort. Planken van deze houtsoorten zijn enkel met een behandelding te verkrijgen. Dat betekend dat de delen al onder druk zijn geïmpregneerd waar je net al meer heb kunnen lezen. Dit betekend wel dat de delen een groenige gloed hebben, wat eventueel nog een optie is om de delen nog extra na te behandelen met een impregneervloeistof: Klik hier voor onze impregneervloeistof.  

Composiet, WPC en Bamboe behandelden:  

Naast de behandelingen voor bovenstaande materialen bestaan er voor WPC(Wood plastic composite) en Bamboe een aparte behandelmethode. Net als bij voorgaande materialen beschermt dit het product, hierbij is nabehandeling 1 keer per jaar noodzakelijk.  

Klik hier voor onze behandeling voor WPC en bamboe vlonderplanken.   

Bij Composiet zullen de planken onderhoudsvrij zijn, 2 keer jaar afdoen met een vochtige doek is voldoende!  

Hoe behandel je een vlonder? 

Bij nieuwe planken hoef je er alleen ervoor te zorgen dat de planken stof en vuil vrij zijn. Bij vergrijsde planken dien je de planken eerst op te schuren of gebruik te maken ontweringswater. Hiervoor kun je als beste een roterende schuurmachine gebruiken met een grove korrel. Ongeveer per vierkante meter dien je een pad te gebruiken. Wat je ook als tip kunt gebruiken is om houtontgrijzer hiervoor te gebruiken.  
Haal hierna nog met een doekje het stof en vuil weg zodat je kunt beginnen met het behandelen van jouw vlonder.  
De olie kun je het beste aanbrengen doormiddel van een blokkwast. Neem een dun laagje en haal het overtollige weg met een stofvrije doek. Breng de olie altijd in de lengte van het hout aan. Zorg daarna dat het 24 uur lang droog blijft, deze tijd hebben de planken nodig om de olie erin op te nemen en te drogen.  
De planken zullen in het begin nog wat donkerder zijn. Na een paar dagen zal dit wat lichter worden.  

Advies van NuBuiten 

Kom je er hierna nog niet helemaal uit, schroom dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice! 

Klik hier om contact op te nemen met ons.  

onderhoud schutting middelen onderhoudsmiddelen naturel onderhoudsmiddelen schutting plankenscherm antraciet beits voor schutting tuinhout plankenscherm nubuiten