Alle
Productadvies
Montage-advies
Een dag uit het leven van
Blogs
Nieuwe producten
Trends
Nieuws
De Grote Tuinverbouwing
Wat zijn de verschillen tussen hardhout en zachthout?
Je bent van plan hout te kopen maar ziet door de bomen het bos niet meer.. We leggen je graag de verschillen uit van zachthout en hardhout.
Afbeeldingen: NuBuiten
We gaan het hebben over de verschillen tussen zachthout en hardhout. Als je op zoek bent naar hout voor een buitenproject, is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen deze twee soorten hout. In deze blogpost zullen we bespreken wat zachthout en hardhout zijn, hoe ze verschillen in eigenschappen en waarvoor ze het best gebruikt kunnen worden.
Wat is zachthout?
Zachthout is afkomstig van naaldbomen zoals grenen, vuren en sparren. Zachthout is meestal lichter en minder dicht dan hardhout. Het heeft ook de neiging om sneller te groeien dan hardhout, waardoor het goedkoper is.
Eigenschappen van zachthout
Vanwege de mindere dichtheid is zachthout minder duurzaam dan hardhout en zal het minder lang meegaan. Het is echter wel gemakkelijker te bewerken dan hardhout en is daarom geschikt voor bepaalde projecten waarbij houtbewerking belangrijk is. Zachthout heeft ook de neiging om meer te krimpen en te zwellen als gevolg van temperatuur- en vochtigheidsveranderingen.
Toepassingen van zachthout
Vanwege de eigenschappen van zachthout is het vooral geschikt voor projecten die niet veel gewicht dragen of die niet veel slijtage ondervinden. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld bloembakken, schuttingen en gevelbekleding. Zachthout kan ook gebruikt worden voor binnentoepassingen zoals meubels.
Wat is hardhout?
Hardhout komt van loofbomen zoals eiken, teak, meranti en merbau. Hardhout is over het algemeen dichter en sterker dan zachthout. Het heeft ook de neiging om langzamer te groeien dan zachthout, waardoor het duurder is.
Eigenschappen van hardhout
Vanwege de dichtheid en sterkte is hardhout zeer duurzaam en gaat het veel langer mee dan zachthout. Het is ook beter bestand tegen slijtage en kan meer gewicht dragen. Vanwege de dichtheid en sterkte kan hardhout echter moeilijker te bewerken zijn dan zachthout.
Toepassingen van hardhout
Vanwege de eigenschappen van hardhout is het vooral geschikt voor projecten die veel gewicht dragen en/of veel slijtage ondervinden. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld vlonders, bruggen en pergola’s. Hardhout kan ook gebruikt worden voor binnentoepassingen zoals vloeren en meubels.
Prijsverschillen tussen zacht en hardhout
Zoals eerder vermeld, is zachthout over het algemeen goedkoper dan hardhout. Dit komt door de snellere groei en minder dichte samenstelling van zachthout. Hardhout is duurder vanwege de langzamere groei en dichtere samenstelling, waardoor het meer arbeid en tijd kost om te oogsten en te bewerken.
“We vertellen je graag meer over diverse houtsoorten.”