Alle
Productadvies
Montage-advies
Een dag uit het leven van
Blogs
Nieuwe producten
Trends
Nieuws
De Grote Tuinverbouwing
Alle
Productadvies
Montage-advies
Een dag uit het leven van
Blogs
Nieuwe producten
Trends
Nieuws
De Grote Tuinverbouwing
Hoe onderhoud je deuren en ramen?
Je loopt naar de schuur om de grasmaaier te pakken. De herfst staat voor de deur, dus je wilt je tuin nog even een beurt geven. Maar verder dan de deur kom je niet. Hij zit vast en je krijgt er met geen mogelijkheid beweging in. Wil je dit voorkomen? In dit stukje vind je wat de gouden tips!
Afbeeldingen: NuBuiten
Moet je ramen en deuren behandelen?
In iedere schuur zit een deur. Logisch, anders kom je er zo lastig binnen. Maar welke deur erin zit dat is nogal een verschil. De meest gebruikte deuren bij schuren en buitenverblijven zijn deuren van douglas– of vurenhout. Wil je daar eerst meer over lezen, kijk dan ook eens hier. In eerste instantie zijn deze zachthout soorten niet geschikt voor deuren en ramen. Het hout komt namelijk uit de kern van de boom en wordt daar beschermt door de schors. Nu de bescherming weg is kan er gemakkelijk vocht in het hout trekken en krijgt het ook last van andere ongemakken zoals schimmels, algen en blauwzwam. Met voor jou als gevolg bovenstaand scenario. Daarom is het cruciaal om deuren en ramen te beschermen.
Stap 1
Voor de eerste beschermlaag kun je kiezen uit transparante en dekkende soorten beits. Bij transparante beits zie je de houtstructuur nog heel goed, maar voeg je wel een kleur toe zodat je het hout beschermt tegen de UV–stralen. De dekkende kleuren kunnen in ieder RAL nummer worden geproduceerd, de meest gekozen kleuren vind je hier. Smeer de deur en je raam twee keer in met de beits en je hebt alvast een heel goede basisbescherming gecreëerd.
Stap 2
Tussen de twee lagen door is het aan te raden om de kopse kanten van je ramen en deuren extra te beschermen. Dit zijn de kozijnhoeken waar de gezaagde delen bij elkaar komen. Dit zijn de meest kwetsbare delen met de meeste zuigkracht, waar het snelst vocht en vuil in gaat trekken. Je kunt dit doen met een kopshoutbeschermer. Deze beschermer moet altijd worden afgewerkt met een verfproduct. Op naar stap 3.
Stap 3
Nadat je de eerste lagen erop hebt gesmeerd, smeer je twee keer een kleurloze ramen- deurenbeits eroverheen. Deze beschermingslaag zorgt ervoor dat de deuren en ramen veel minder werken, waardoor je de kans op een klemmende deur of raam veel kleiner maakt. Alleen bij extreem vochtige perioden zal dit dan nog voor kunnen komen. Wil je dat een klemmende deur echt verleden tijd is? Kies dan voor een hardhouten deur. Deze deuren zijn al gegrond en hoeven daarna alleen nog maar af te worden gelakt.
Nog even in het kort
Zachthouten deuren zijn onbehandeld en daardoor onbeschermd. Zorg ervoor dat ze een nieuwe bescherming krijgen, wat mogelijk is met verschillende soorten beits en de kopshoutberschermer.
Heb je je ramen en deuren zo beschermd, dan kunnen jullie gegarandeerd vele jaren gaan genieten van het eindresultaat.
“Dank voor het lezen van mijn artikel. Heb je vragen? Neem contact op met mijn collega’s!”