Montagetips

Het behandelen van Douglas

Wil je weten hoe je Douglas wilt behandelen? Lees het hieronder!

Terug naar het overzicht
hello banner background image

Wij krijgen regelmatig de vraag of Douglas behandeld dient te worden of dat het blank toegepast kan worden. Het antwoord is vrij simpel; Douglas kan zowel blank als behandeld verwerkt worden. Wel is er sprake van essentiële verschillen tussen blank en behandeld Douglas. Lees snel verder om hier meer over te lezen over onder andere het beitsen van Douglas, waardoor de levenduur sterk verlengd kan worden! 

Blank Douglas

Persoonlijk vinden wij het erg tof om Douglas blank te gebruiken. Zo vind je het op de gevel van onze showroom, maar ook onze balie is vervaardigd uit blanke Douglas palen. Het hout heeft een warme uitstraling en de typische Douglas-kleur. Wel is het zo dat blank Douglas hout zal vergrijzen, met name wanneer het wordt blootgesteld aan weersinvloeden. Het kan zijn dat je dit erg mooi vindt, maar sommigen vinden dit een reden om het hout te behandelen. De behandeling zorgt er daarnaast ook voor dat de levensduur wordt verlengd. De levensduur van blank Douglas is circa 10 tot 15 jaar en zal dus toenemen als er sprake is van een behandeling. Over het zelf behandelen van Douglas vertellen wij straks meer.

Behandeld Douglas

In ons assortiment vind je verschillende varianten van geïmpregneerd Douglas. Deze variant is dus al (onder druk) geïmpregneerd, waardoor het hout minder snel zal vergrijzen en de levensduur wordt verlengd. Tijdens dit proces wordt het hout in een grote tank geplaatst. Daarna wordt de tank afgesloten en vacuüm gezogen. Vervolgens wordt de impregneervloeistof toegevoegd en wordt de vloeistof (onder druk) in het hout geperst. Op deze manier ontstaat er een beschermende (geen decoratieve) laag. Behandeling vindt veelal plaats in de volgende kleuren: blank, groen, bruin, zwart of Douglas-kleur. Je kunt ook verschillende onderdelen van jouw constructie in een andere kleur laten behandelen, dit geeft een speels effect. Qua impregnatie zijn er dus volop mogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat bijvoorbeeld zwart geïmpregneerde planken minder intens van kleur zijn dan zwart gespoten planken, het is dus net wat je voorkeur heeft.

Douglas zelf behandelen

Uiteraard kun je Douglas ook zelf behandelen, dit kan met een beits. Op deze manier worden de natuurlijke ‘vijanden’ van Douglas bestreden, zoals vocht, blauwschimmel, houtrot en diverse insecten. Onze persoonlijke favorieten zijn GW-310 en HK-Lazuur. Deze producten zijn van hoge kwaliteit en worden geproduceerd door Remmers, een bedrijf dat al jarenlang actief is in de markt. 

Douglas beitsen in zwart

Zwart is een kleur die steeds vaker gekozen wordt als beits. Potdekselwerk is bijvoorbeeld een grote favoriet in deze tint, maar ook steeds meer overkappingen verschijnen in de kleur zwart. Het is ook erg mooi om zwart en blank gebeits Douglas te gebruiken in dezelfde constructie. Hierdoor onstaat een erg mooie, landelijke uistraling die zeker prachtig zal staan in een natuurlijke omgeving.

Onze absolute aanrader is induline GW-310 in de kleur gitzwart. Zwarter dan zwart en ongelofelijk sterk, dat is een goede omschrijving voor dit product. Deze beits beschikt over een matte afwerking en is watergedragen. Een groot voordeel van deze beits is dat hij verspoten kan worden.

Behandelen in natuurlijke Douglas kleur

Wens je liever de originele uitstraling van het hout te behouden? Dan is het aan te raden om het hout te behandelen in de kleur Douglas of kleurloos. Wij vertellen je graag meer over beide opties!

Kleurloos
De naam verklapt het al, maar dit product is kleurloos en bevat dus geen pigment. Door het toepassen van deze beits wordt het vergrijzingsproces dan ook niet gestopt. Het hout wordt wel beschermd tegen blauwschimmel, algen, vocht en houtrot. Onze aanrader is HK-Lazuur in kleurloos. Wil je de unieke kleur behouden? Kies dan voor het product dat hierna wordt besproken.

Douglas
Bij deze variant is de kleur van de beits geïnspireerd om de kleurtonen van natuurlijk Douglas. De kleuren die terugkomen in deze beits zijn bruin, rood, geel en oranje. Door het toevoegen van deze kleurpigmenten is het hout beschermd tegen ultraviolet straling. Het is een te raden om de beits elke 3 tot 5 jaar opnieuw aan te brengen. Onze aanrader om je Douglas op deze manier te beitsen, is HK-Lazuur in Douglas.

Beitsen in andere kleuren

In ons assortiment vind je allerlei kleuren, dus er is er ongetwijfeld eentje die bij jouw tuin past. De beits is gemakkelijk aan te brengen met een kwast. Het is wel aan te raden om je producten elke 3-4 jaar te behandelen met de beits om het beste resultaat te krijgen. Bekijk hier ons gehele assortiment beits.

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn blank en behandeld Douglas allebei uiterst geschikt voor verschillende constructies. Het is dus eigenlijk zo dat als je de levensduur wenst te verlengen en/of de kleur wil behouden/aanpassen, je het beste kunt kiezen voor behandeld hout of voor het aanbrengen van een beits. Twijfel je over je keuze? Neem dan gerust contact met ons op en wij zullen met jou meedenken!