Montagetips

Hoe leg ik een grindpad aan?

Wil je een oprit van grind of een grindpad gaan leggen? Kom niet voor verrassingen te staan door dit stappenplan te gebruiken.

Terug naar het overzicht
hello banner background image

Let op! Grind of split voor een oprit moet altijd 8-16 mm groot zijn. Groter kan beschadiging aan je autobanden veroorzaken en kleiner blijft in het profiel van de band zitten. 

Stap 1 – Piketpaaltjes

Zet je oprit of tuinpad uit met piketpaaltjes en verbind ze met touw. Zet strepen op de paaltjes om de hoogte van de oprit of tuinpad aan te geven. Neem hierbij de hoogte van de ondergrond en het grind mee. Houd deze totale hoogte het hele proces aan. Houd bij een oprit ook rekening met de afwatering, per meter moet het pad 1 cm aflopen om het water goed weg te laten lopen.

Stap 2 – Ondergrond

Voor een tuinpad is een zandbed van 10 tot 12 cm genoeg, er komt namelijk niet ontzettend veel kracht op te staan. Er mag ook puin in het zandbed zitten. Voor een oprit of parkeerplaats raden we een ondergrond van 20 tot 25 cm aan. Houd rekening met een goede afwatering.

 

Stap 3 – Opsluiten

Om te voorkomen dat het pad of de oprit verzakt of verplaatst kun je het best betonbanden aan de randen plaatsen. Graaf hiervoor geulen waar de betonbanden in geplaatst kunnen worden. De betonbanden moeten net zo hoog uitkomen als de aangegeven hoogte in stap 1. Zet de betonbanden vast door de geulen te vullen met zand. Bij een voetpad is het aandrukken met je voet voldoende. Bij een oprit is het gebruik van een trilplaat sterk aangeraden.

Bekijk hier de betonbanden ››

Stap 4 – Vlak maken

Maak het zandbed vlak zodat het klaar is voor de volgende stap. De betonbanden moeten bij een grindpad nu nog 5 à 6 cm boven het zand uitsteken voor het grind. Bij een oprit is dit 10 tot 12 cm.

Stap 5 – Worteldoek en/of grindmatten 

Als je geen last wilt hebben van onkruid snijd dan worteldoek uit. Het worteldoek mag niet boven de betonbanden uitkomen, maar moet wel bij de rand iets omhoog lopen. Dit voorkomt dat het onkruid langs de rand omhoog groeit.

Bekijk hier het worteldoek ››

Om het grind of split te verstevigen kun je gebruik maken van grindmatten. Deze kunnen direct op het zand gelegd worden, maar ook op het worteldoek voor extra dekking. De grindmatten hebben als voordeel dat je minder grind of split nodig hebt doordat het aardig wat ruimte inneemt. Zorg dat het grind nog minstens 2 cm boven de grindmat uit kan komen.

Bekijk hier alle grindmatten ››

Stap 6 – Grind of split aanleggen

Snijd de zakken met grind of split open en verdeel het zodanig over het oppervlak dat de grindmatten vol zitten. Vul het aan totdat de streep op het piketpaaltje is bereikt. Lees hieronder meer over het onderhoud.

Je kunt banen in het grind of split harken zodat het water beter weg kan lopen en het pad er verzorgd uitziet. Wellicht is het nodig om jaarlijks wat grind of split aan te vullen om de juiste hoogte te houden. Koop daarom meer dan je allereerst nodig hebt zodat je niet voor verrassingen staat als het grind uit het assortiment is.

Bekijk hier ons grind en split assortiment  ››