thumb_up
Topkwaliteit
Wij staan voor onze producten
local_shipping
Snelle levering
Laat uw producten eenvoudig thuisbezorgen
Branchegarantie tot €10.000
Gegarandeerd door Thuiswinkel Waarborg
local_offer
Scherpste prijzen
Met de NuBuiten Laagste Prijs Garantie
thumb_up
Topkwaliteit
Wij staan voor onze producten
local_shipping
Snelle levering
Laat uw producten eenvoudig thuisbezorgen
Branchegarantie tot €10.000
Gegarandeerd door Thuiswinkel Waarborg
local_offer
Scherpste prijzen
Met de NuBuiten Laagste Prijs Garantie
Aanbevolen combinaties
Artikelomschrijving
Thermo Ayous gevelbekleding | Rib3 | 145 mm | 460 cm
SKU nummers: WW465895-460

Prachtige duurzame gevelbekleding van ayoushout met een natuurlijke karakter.

 

Thermo Ayous gevelbekleding Rib3

Het hout is thermisch gemodificeerd waardoor het extra duurzaam is en 20 tot 25 jaar meegaat. Bovendien zijn de planken hierdoor heel sterk en is er een minimale kans op kromtrekken. Thermisch gemodificeerd hout is heel geschikt voor bijvoorbeeld gevelbekleding, omdat het licht van gewicht is en goed isoleert. Maar ook als schutting of wand voor uw overkapping is thermisch gemodificeerd geschikt. De werkende breedte van de planken is 133 mm. De planken hebben een open en tand zijde, zodat u ze eenvoudig in elkaar schuift.

 

Thermisch gemodificeerd Ayous hout

Door thermische modificatie wordt hout dat van nature niet duurzaam is, zoals grenen of ayous, op een milieuvriendelijke manier duurzamer gemaakt. Door verhitting en stoom wordt het hout harder en net zo duurzaam als hardhout. Een groot voordeel van dit houtsoort is dat het veel sneller weer terug groeit in goed beheerde bossen.

Het thermisch modificeren bestaat uit een aantal verschillende stappen. In de eerste stap wordt het hout gedroogd tot een bepaald vochtigheidspercentage. Het drogen gebeurt eerst op 105° C en gaat daarna verder op 130° C. Tijdens het proces wordt stoom toegevoegd om druk te creëren in de installatie en om te voorkomen dat het hout verbrandt. De tweede stap is de zogenaamde thermische behandeling. Hiervoor wordt de temperatuur verhoogd naar 200°C waardoor de samenstelling van het hout wordt ‘gemodificeerd’ oftewel veranderd. Harsen en andere extracten worden door de hoge temperatuur uit het hout verwijderd. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat het hout duurzamer wordt en een stuk minder vocht vasthoudt. Het hout zal hierdoor minimaal ‘werken’: het uitzetten en krimpen door weersinvloeden. Daarnaast zorgt de warmte ervoor dat de hout een egale, donkere kleur krijgt en het wordt licht van gewicht. De derde stap is de koeling van het hout. Dit gebeurt door het te laten afkoelen naar een temperatuur van 80° C. Daarna stijgt het vochtigheidspercentage weer licht, zodat het hout goed verwerkt kan worden. Als het hout te droog is, kan het namelijk niet meer gebruikt worden. Tijdens het proces van thermische modificatie worden geen chemicaliën gebruikt, warmte en stoom doen het werk. Dat maakt thermisch hout een milieuvriendelijke keuze.

Thermisch gemodificeerd Ayous hout heeft onbehandeld een levensduur van minimaal 20 tot 25 jaar en zal na verloop van tijd zeer fraai vergrijzen. Wilt u graag de Ayous mooi op kleur te houden? Dan is het mogelijk om het hout te behandelen met een transparante houtbeits. Met de toepassing van speciale pigmenten, bindmiddelen en UV-blockers, blijven kleur en uitstraling na behandeling met de beits zo dicht mogelijk bij de originele kleur en uitstraling van het hout. Optisch lijkt het hout haast onbehandeld terwijl het hout toch een zeer duurzame bescherming heeft tegen UV, vuil, vocht, schimmel en algen.

 

Montage

Voor de bevestiging van thermisch gemodificeerd hout raden wij aan om altijd roestvast staal (RVS) materiaal te gebruiken. Andere materialen kunnen reageren op stoffen die in het hout zitten en daardoor lelijke vlekken veroorzaken. Wij adviseren om Ayous voor te boren en dan roestvast staal gevelschroeven of bolkopnagels te gebruiken. Daarbij is het belangrijk het hout voor te boren én de nagels met een nylon hamer te bevestigen.

Verwerkt u het hout op uw gevel? Bevestig dan eerst panlatten op de gevel zodat het hout de kans krijg om te ‘ademen’.

 

Afmetingen

  • Lengte: 4600 mm
  • Breedte: 145 mm
  • Werkende breedte: 133 mm
  • Dikte: 22 mm

 

Specificaties

  • Houtsoort: Ayous
  • Behandeling: Thermisch Gemodificeerd
  • Afwerking: Geschaafd
#buitengewoongenieten
Experience Center
Bezoek ons Experience Center >

Meer dan 10.000 m2 “Buitengewoon Genieten”

Experience Center
Bekijk onze projecten >

Laat je inspireren door projecten die met onze producten zijn gerealiseerd

Advies door een specialist
Laat je adviseren door een specialist >

Plan een adviesgesprek in of neem direct contact op met een van onze specialisten

Specificaties
Algemeen
ID
59628
EAN
7423424597551
Type
Rhombus profiel
Type hout
Hardhout
Houtsoort
Ayous
Afwerking
Geschaafd
Verduurzaming
Thermisch gemodificeerd
Werkende breedte
133 mm
Keurmerk
EUTR
Dimensies & Maten
Dikte mm
22 mm
Lengte mm
4600 mm
Breedte mm
145 mm