Door Sigrit, laatst gewijzigd: 11 november 2022

Houtzagerij Ardennen

Op woensdag 12 oktober zijn we met 16 personen op bezoek geweest bij onze zagerij in Duitsland. Hier hebben we een uitleg gekregen over de zagerij en de geschiedenis van het bedrijf. We hebben gezien hoe de boomstammen vanuit de bossen binnen komen in de zagerij en vervolgens gesorteerd worden om gezaagd te worden tot een plank, regel of balk.

Op de sorteerlijn worden de boomstammen gescand en hierna wordt bepaald welke bestelling er met welke boomstammen wordt geproduceerd. Op deze manier werkt de zagerij zo efficiënt mogelijk, is er weinig verspilling per boomstam en is het rendement per boomstam hoog.

Vervolgens gaan de boomstammen naar de zagerij waar de boomstammen worden gezaagd tot een regel, balk of een plank. De planken worden gesorteerd en verder afgewerkt en per klant verzameld. Na het zaagproces start het droogproces van circa 3 weken in verwarmde hallen. Hierdoor is het hout goed gedroogd en kan het verder verwerkt worden.

Zaaghal
Zaagproces lopende band
Gesorteerd droogproces

Uiteindelijk blijven er houtsnippers over van de delen die niet gebruikt kunnen worden. Deze houtsnippers vinden weer een nieuwe bestemming in bijvoorbeeld pellets voor een pelletkachel. Zo blijft het proces duurzaam door zo min mogelijk afval.  

Na de rondleiding in Duitsland zijn we doorgereden naar de Belgische Ardennen waar we de basis voor de houtzagerij mochten bekijken, namelijk de bossen waar de douglasspar gekapt wordt.  

De bomen worden hier gekapt en vervolgens worden er nieuwe bomen geplant, zodat er over 15 jaar weer een compleet bos is. Zo houden ze de bebossing in de Ardennen op peil en is de ecologische voetafdruk minimaal. Op deze manier kunnen we allemaal blijven genieten van de mooie houtproducten!

Hout houtzagerij
Belgische Ardennen houtzagerij Douglasspar gekapt