Alle
Productadvies
Montage-advies
Een dag uit het leven van
Blogs
Nieuwe producten
Trends
Nieuws
De Grote Tuinverbouwing
Alle
Productadvies
Montage-advies
Een dag uit het leven van
Blogs
Nieuwe producten
Trends
Nieuws
De Grote Tuinverbouwing
Montageadvies: Hoe plaats je een beschoeiing of damwand?
Ben je op zoek naar een manier om je oever te verstevigen of een hoogteverschil op te vangen? Dan kun je het beste een beschoeiing plaatsen. In dit artikel lees je hoe je dat doet.
Bart
26 jan • 6 minuten leestijd
Afbeeldingen: NuBuiten
Welke soorten beschoeiing zijn er?
Je hebt twee soorten beschoeiing, namelijk beschoeiingsschotten en damwanden. In dit artikel lees je alles over de verschillen tussen een beschoeiing en een damwand.
Beschoeiingsschotten
Damwand
Hoe plaats ik een damwand?
Een damwand bestaat uit damwandprofielplanken die door middel van een trilblok verticaal in de grond worden getrild. In particuliere tuinen wordt dit bijna nooit toegepast. Hiervoor is namelijk veel ervaring, voldoende ruimte en groot materieel nodig. Voor een relatief lage damwand kun je een deel van de tuin afgraven, daarna de planken plaatsen en de afgegraven grond terugstorten. Als de damwand een stuk dieper de grond in moet, raden wij aan hulp in te schakelen van een gespecialiseerd bedrijf.
Hoe plaats ik een beschoeiing?
Wat heb je nodig
- Beschoeiingsplanken
- Palen
- Boor
- Slotbouten (meestal 3 per paal)
- Eventueel worteldoek
Voorbereiding
Maak voldoende ruimte om te kunnen werken. Als je werkt met losse onderdelen (ipv een kant en klaar pakket) zorg dan dat je het schot niet te groot maat, zodat je snel kunt werken en niet afhankelijk bent van hulp. Een schot langer dan 3 meter is behoorlijk zwaar en daardoor moeilijk te plaatsen.
Bekijk dit artikel is, als je nog beter wilt weten wat je allemaal nodig hebt!
Stap 1 - Span een draad
Als eerste spant u een draad van het begin naar het eind waar de beschoeiing moet komen.
Stap 2 - Plaats de palen
Met een grondboor plaatst je de palen langs deze lijn. De laatste 20/25 cm sla je op hoogte met een voorhamer, dan staan de palen stevig in de grond. De palen mogen iets schuin naar binnen staan, ongeveer 5 graden.
Stap 3 - Monteer de schotten
Na het plaatsen van de palen kunnen de reeds gemonteerde schotten aan de tuinzijde worden aangebracht. Deze schotten zijn voorzien van een eindklamp. Dit zorgt ervoor dat het volgende schot er weer achter valt. Dit werkt zeer goed voor een mooie aansluiting. De schotten kunt je bevestigen met 3 slotbouten. Wel eerst even voorboren.
Stap 4 - Veranker de beschoeiing
Als de beschoeiing hoger dan 80 cm wordt of als het op een slappe bodem staat, is het verstandig om de beschoeiing te verankeren. Hierdoor kan de beschoeiing niet meer wegschuiven en blijft het in een rechte lijn staan.
Verankeren doe je met draadeinden. Deze span je tussen het beschoeiingsschot en een hardhouten paal in de tuin (ankerpaal). Deze ankerpaal staat schuin in de grond voor extra tegenwicht. Je plaatst zo’n ankerpaal ongeveer om de 80/100cm.
De draadeinden bevestig je door een gat in dezelfde grootte als het draadeind in de ankerpaal en de beschoeiing te boren. Koppel dan de draadeinden aan de ankerpaal en beschoeiing met een moer en ring. Opspannen kan daarna met de eindmoeren aan beide kanten (bij de beschoeiing en bij de ankerpaal). Gebruik een ring om te voorkomen dat de moer in het hout draait.
Stap 5: Aanvullen aarde en aanbrengen worteldoek
Nadat de beschoeiing stevig staat kun je worteldoek plaatsen en de aarde aanvullen. De draadeinden van het opspannen komen dus onder de grond te zitten. Als je kant en klare beschoeiingsschoten bij NuBuiten koopt, dan zit er al een worteldoek op.
Een hele klus, maar prachtig resultaat als het staat!
Bart
“Wil je meer tips en tricks? Kijk dan hieronder voor al onze montageadviezen!”