Alle
Productadvies
Montage-advies
Een dag uit het leven van
Blogs
Nieuwe producten
Trends
Nieuws
De Grote Tuinverbouwing
Welke fundering heb ik nodig voor een glaswand?
De fundering is een belangrijk onderdeel van jouw overkapping met glaswand. Zonder fundament blijft er niets staan. Nu kun je natuurlijk direct een heistelling in je achtertuin zetten en op de heipalen een schitterende betonvloer laten storten, maar als budget toch een rol speelt, zou ik eerst even verder lezen. Er zijn namelijk meer mogelijkheden!
Afbeeldingen: NuBuiten
Voordat je verder leest
Heb je mijn artikel al gelezen over welke grondlagen ideaal zijn voor glazen wanden? Je vindt hem hier!
Wanneer de ondergrond uit zand bestaat
Opsluitbanden
Bestaat jullie achtertuin met name bestaat uit zand, dan kunnen jullie met een gerust hart en op een eenvoudige manier een glaswand plaatsen. De glaswand kan dan namelijk op opsluitbanden worden gemonteerd. Houd daarbij dezelfde breedte band aan als de onderrails, of net iets breder. We raden aan om naast deze verticale opsluitband nog een opsluitband op de brede kant onder de verticale opsluitband te leggen.
Bekisting met beton
Vind je het niet mooi en mag het nog wel een stukje strakker? Dan is het aan te raden een kleine bekisting te maken op de plek waar de glaswand komt. Stort deze vol met beton, wacht een poosje en de strakke ondergrond is gerealiseerd.
Er is nog niet zolang geleden een terras aangelegd
Ligt er op de locatie waar de glaswand moet komen al een mooie tegel, dan kan deze ook prima gebruikt worden als ondergrond. Het is wel belangrijk dat je de glaswand niet op de rand van de tegel plaatst, maar in het midden. Dat zorgt namelijk voor de meeste draagkracht, waardoor de tegel niet kan verzakken.
De vlonder is nog lang niet aan vervanging toe
Dat hoeft ook helemaal niet, want met de juiste fundatie onder de vlonder is deze perfect voor het plaatsen van een glaswand. Zorg er wel voor dat de onderrails goed wordt afgekit, anders is de kans groot dat er net wat water onder de rails door naar binnen loopt. Ook moet je ervoor zorgen dat de glaswand op de onderregel van de vlonder rust, anders is de kans groot dat de vlonder door het gewicht gaat doorhangen. En dat wil je natuurlijk niet.
Wanneer de ondergrond uit klei of veen bestaat
Bestaat jullie achtertuin, net als drie kwart van de Nederlanders, ook uit klei of veen dan is het belangrijk het volgende zeer zorgvuldig na te lezen. Wil je de verschillen weten, kijk dan nog even op deze pagina. Ken je je ondergrond, dan zijn de volgende opties het meest gekozen.
Omdat we je niet direct de hoofdprijs willen laten betalen, heb ik de minst kostbare optie bovenaan gezet, daarna wordt de arbeid en het materiaal steeds duurder.
Optie 1: Fundatie van hardhout
Hardhout is ontzettend sterk en gaat minimaal 20 jaar mee, daarom gebruiken we het ook vaak als fundering. Op het hardhouten frame komt een heel buitenverblijf te staan en kunnen ook de glaswanden worden geplaatst. Dit frame van 5 x 15 cm balken moet op een zandbed worden geplaatst en worden gedragen door 7 x 7 cm palen die rusten op de ondergrond van zand of harde klei. Mag het nog een stukje luxer of moeten de palen meer dan vier meter de grond in, kies dan voor een hardhoutenframe met schroeffundatie.
Optie 2: Fundatie met stalen IPE100 binten
Net als de hardhouten optie wordt er hier een basisframe gemaakt. Het voordeel is echter dat deze stalen bint nog gladder en rechter is. Daarnaast kan deze gemakkelijk aan de schroeffundatie worden bevestigd. Dit is ideaal voor ondergronden waarbij de kans op verzakking groot is. Omdat deze fundatie niet door een beetje handige doe-het-zelver gerealiseerd kan worden, wil ik je zeker adviseren hiervoor een professional in te schakelen.
Optie 3: Fundatie met een betonfundering
Deze optie is direct de meest rigoureuze, maar heeft ook zijn voordelen. Ligt er eenmaal een mooie betonvloer, dan heb je ook gelijk al een complete vloer geplaatst. Onder de betonnen vloer moet worden geheid als de ondergrond zeer zacht is. Valt het mee, dan hoeft dit niet en kan er eerder gestart worden met de opbouw van het buitenverblijf. Is de grond wel zacht, maar de heistelling wat overdreven, dan zijn er opties voor gasbeton of een onderlaag van piepschuim.
Nog even in het kort
Welke fundatie je nodig hebt voor een glaswand of glazen schuifwand is altijd afhankelijk van de ondergrond. Neem hier altijd goed de tijd voor om dit te onderzoeken, want je wilt natuurlijk in één keer klaar zijn en daarna jarenlang genieten van het eindresultaat. Veel fundaties zijn zelf te plaatsen, is de ondergrond zeer zacht, schakel dan altijd een professional in.
Voor je koopt
Even een sidenote, wij als NuBuiten.nl zijn geen specialisten als het gaat om bodemonderzoek. Daarom zijn de hierboven genoemde adviezen niet bindend en zal er voor een bindend advies altijd een bedrijf ingeschakeld moeten worden die dagelijks bodemonderzoek doet.
“Dank voor het lezen van mijn artikel. Heb je vragen? Neem contact op met mijn collega’s!”