Alle
Productadvies
Montage-advies
Een dag uit het leven van
Blogs
Nieuwe producten
Trends
Nieuws
De Grote Tuinverbouwing
Alle
Productadvies
Montage-advies
Een dag uit het leven van
Blogs
Nieuwe producten
Trends
Nieuws
De Grote Tuinverbouwing
Welke grondlaag is ideaal voor een glaswand?
Zit je in de herfst lekker achter het glas te genieten van het buitenleven in je overkapping, dan wil je niet dat opeens je glaswand uit elkaar klapt. In dit artikel leg ik je uit welke mogelijkheden er zijn om dit te voorkomen. Laat ik je alvast vertellen dat het in bijna alle gevallen te maken heeft met de grondlaag.
Afbeelding: Hillhout
Grondsoorten in Nederland
Een eigen huis, een plek onder de zon. Maar ja, waar staat dat huis? En waar staat je overkapping? Dat is, als het gaat om de juiste fundering, cruciaal om te weten. In Nederland hebben namelijk zeer veel verschillende soorten ondergronden en de meeste daarvan zijn niet geschikt voor het direct plaatsen van een glaswand of glazen schuifwand. Let dus heel goed op en lees rustig door.
Welke grondsoort is ideaal?
De meest voorkomende grond in Nederland is klei, maar er zijn nog drie soorten die veel voorkomen. Lees hieronder datgene wat jij moet weten als het gaat om het plaatsen van een glaswand of buitenverblijf.
Klei
Kleigrond is slappe grond, wat betekend dat deze gemakkelijk beweegt. Dit is goed voor de meeste planten, maar slecht als het gaat om verzakking. Klei bestaat namelijk uit kleine kleiplaatjes welke lang vocht vast houden. Zeeklei is daarbij sterker dan rivierklei. Bestaat je tuin vooral uit klei, doe dan altijd de grondlagencheck, dan kun je zien op welke diepte de sterkste funderingslaag zit.
Zand
De meest geschikte grond als het gaat om het plaatsen van een buitenverblijf of glaswand. We raden zelfs aan om een zandlaag aan te brengen van 20 cm. alvorens te gaan bouwen. Zandgrond bestaat voor minimaal 50% uit zand, de rest van deze grond bestaat uit klei. De kans op verzakken is nihil en sterk genoeg om voor jaren een glaswand te dragen.
Löss/kalk
In een heel klein gedeelte van Nederland komt deze grond voor. Deze grond is zo sterk dat er zelfs zonder te heien op gebouwd kan worden. Hierop kan dus ook prima een buitenverblijf of glaswand worden geplaatst. Het is in sommige gevallen wel erg hard, waardoor het uitgraven ervan lastiger is dan zandgrond.
Veen
Bij veengrond gaan bij ons altijd de alarmbellen rinkelen. Deze sponsachtige en natte grondsoort is ontstaan door afgestorven planten in moerassen. Jaren later is deze bewaard gebleven onder natte, zuurstofarme omstandigheden. Veengrond zakt daardoor heel hard en is totaal niet geschikt voor het plaatsen van een buitenverblijf of glaswand. De grond kan gerust enkele centimeters op jaarbasis zakken. Ga daarom nooit aan de slag met je montageproject alvorens er goed is nagedacht over de juiste fundatie.
Tot slot
Voor je koopt
Je bent natuurlijk helemaal onder de indruk van al deze bruikbare informatie, maar helaas zijn wij als NuBuiten.nl zijn geen specialisten als het gaat om bodemonderzoek. Daarom zijn de hierboven genoemde adviezen niet bindend en zal er voor een bindend advies altijd een bedrijf ingeschakeld moeten worden die dagelijks bodemonderzoek doet.
Bonustip: schakel de buren in
In veel gevallen ben je niet de eerste die een buitenverblijf plaatst. Omdat de buren of andere straatbewoners vaak ook al nagedacht hebben over de juiste fundatie, is het altijd verstandig even een praatje met hen te maken.
Nog even in het kort
In Nederland zijn vier grondsoorten, op alle vier kan gebouwd worden, maar hoe dat is afhankelijk van de ondergrond. Des te steviger de grond, des te minder eruit hoeft te worden gegeven aan de fundatie. Bij twijfel, neem contact met ons op of raadpleeg een andere professional die jullie ondergrond kent.
“Dank voor het lezen van mijn artikel. Heb je vragen? Neem contact op met mijn collega’s!”