Bamboe in het algemeen

Bamboe is een harde en duurzame houtsoort die meer en meer wordt toegepast in constructies. Het is een zeer milieuvriendelijke keuze, want bamboe kan gewoon vanuit de wortels doorgroeien nadat het product gekapt is. Een verstandige keuze dus! Bamboe is onlosmakend verbonden aan schattige panda’s, maar het product heeft meer te bieden. Zo is de houtsoort insect-, schimmel- en vochtbestendig. Daarnaast is het product ook splintervrij en daardoor zeer geschikt voor bijvoorbeeld plaatsing rondom een zwembad of op plekken waar kinderen spelen. Maar bamboe kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld meubelen of steigers. Een zeer veelzijdig product dus!

Duurzaamheid van Bamboe

De duurzaamheid van bamboe komt naar voren op meerdere gebieden. Ten eerste is het een product dat een lange levensduur heeft, tests duiden op duurzaamheidsklasse 1 na behandeling. Bamboe is hierdoor vergelijkbaar met de duurzaamheid van hardhout soorten. Verder komt de duurzaamheid naar voren in het feit dat het op een duurzame manier gekapt kan worden. Bamboe groeit namelijk erg snel en vanuit de wortel, dus het kappen van bamboe heeft minder nadelige effecten voor de natuur dan het kappen van andere bomen. Doordat de duurzaamheid van het hout zo sterk is en het product duurzaam gewonnen kan worden, wordt bamboe veelal geprefereerd boven hardhout en is er sprake van een toenamende populariteit.

Bamboe X-treme

Tijdens een proces wordt bamboe behandeld om het bruikbaar te maken voor constructies buitenshuis, hierna heeft het product de benaming Bamboe X-treme gekregen. Onder hoge druk en temperatuur wordt het samengeperst in balken of planken. Door deze thermische behandeling wordt het hout donkerbruin van kleur en wordt duurzaamheidsklasse 1 gerealiseerd.

Behandeling

Zoals je hebt kunnen lezen is bamboe een zeer duurzame houtsoort, maar toch is enig onderhoud gewenst. Bamboe zal zonder onderhoud namelijk vergrijzen door invloeden van buitenaf. De originele kleur is bruin, waarna de kleur langzaam een grijze ondertoon zal krijgen en wat lichter zal worden. Om de originele kleur te behouden, kan ervoor gekozen worden om het hout te behandelen met een watergedragen teak olie. Breng direct na plaatsing 1 of 2 lagen van de olie aan om verkleuring te voorkomen.

Aandachtspunten

Bamboe kan kleine scheurtjes in de oppervlakte gaan vertonen door de werking van het materiaal. Dit is een natuurlijk proces en heeft geen nadelige effecten op de stabiliteit en de duurzaamheid van het product. Verder wordt de oppervlakte van de delen ruwer door de wateropname en waterafgifte als gevolg van verschillende weersomstandigheden. Uiteraard kan er, net als bij alle andere houtsoorten, altijd sprake zijn van kleine verschillen in de maatvoering.

Onze merken

Ambooo

Specialist in exclusieve terrassen en systeemschuttingen gemaakt van Bamboe! Met deze producten kies je voor een zeer groene en duurzame optie en kun je jarenlang genieten van je tuin. Ambooo gaat op een bewuste manier om met onze wereld. Lees hier meer over dit mooie merk!

MOSO Bamboe

Van terrasplanken tot plaatmateriaal; bij MOSO ben je aan het juiste adres voor alles gemaakt van Bamboe. MOSO is de Europese marktleider op het gebied van de snelgroeiende reuzenbamboe en beschikt over een prachtig assortiment waarbij gefocust wordt op kwaliteit, innovatie en duurzaamheid. Ontdek hier meer over MOSO.

 

Verschillende soorten schermen

Er zijn tegenwoordig steeds meer verschillende opties wat betreft schermen vervaardigd uit bamboe. Op dit moment vind je in ons assortiment de volgende varianten:

Trellis

Een echte klassieker met een strakke uitstraling. Een trellis is gemakkelijk te plaatsen tegen stevige palen en ideaal voor het laten groeien van beschutting.

Bamboemat

Waan je in de Caribbean en decoreer je tuin met speelse matten in bamboe. Je tuin krijgt een prachtige natuurlijke uitstraling door deze matten te bevestigen tegen palen en je kunt genieten van maximale privacy. Dat is nog eens ideaal!