Onze houtsoorten

Azobé

Ga terug naar Onze Houtsoorten
hello banner background image

Uitstraling

Azobe, een prachtige hardhoutsoort waar wij groot fan van zijn. De houtsoort heeft een rode tot chocoladebruine kleur en is relatief zwaar. Azobe valt in een hogere prijsklasse omdat het hout van zeer goede kwaliteit is en een lange levensduur heeft.

Duurzaamheid

Azobé is zeer sterk en heeft duurzaamheidsklasse 1 en gaat zowel boven als onder de grond zo’n 20 tot 25 jaar mee.

Specificaties

Duurzaamheid 

Prijsklasse 

Sterkteklasse

Kleur 

Draad

Botanische naam

Familie 

Klasse I

€ € 

D70

Roodbruin (verkleurt naar donkerrood) 

Kruisdraad

Lophira alata Banks ex Gaertn.f.

Ochnaceae

Oppervlakteschimmel

Scheuren

Blank hout heeft een robuuste en authentieke uitstraling. Doordat het hout niet behandeld is, kan het wat sneller scheuren en ruwe plekken hebben. Dat heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Meer over scheuren ›
Een douglas plank in originele tint

Houtrot

Naast al deze eigenschappen kan hout ook gaan rotten. Daarom is het advies om onbehandeld hout buiten niet in contact te laten komen met de grond. Kan dit niet voorkomen worden, dan is het een optie om het deel dat in de grond komt te staan, te behandelen met teer, te voorzien van een ‘postsaver’ of anderszins te behandelen tegen houtrot.

Wat je nog meer moet weten voor je koopt ›

Vergrijzing

Onbehandeld word Azobé als het voor toepassing buiten wordt gebruikt steeds grijzer. Deze houtsoort bevat kleurstoffen die het hout de specifieke kleur geven. Daarnaast bevat dit hout ook verschillende stoffen die meer of minder verteerbaar zijn. Doormiddel van erosie slijten de zachten delen van het hout door middel van wind en neerslag weg. De buitenlaag van het hout vergrijst langzamerhand door werking van zonlicht en erosie. Dit natuurlijke proces vinden sommigen mooi, maar anderen juist niet.

Meer over vergrijzing ›
Oppervlakteschimmel

Schimmel

Het hout wordt op een natuurlijke manier gedroogd. Dat zorgt ervoor dat er soms wat schimmel op het hout zit. De schimmel is echter oppervlakkig en kan er eenvoudig afgewassen worden of verdwijnt vanzelf als er regen op het hout komt.

Meer over schimmel ›
Bekijk hier het gehele Azobé assortiment