Onze houtsoorten

Groen geïmpregneerd

Grenen en Vuren hout kun je ook groen geïmpregneerd kopen. 

Ga terug naar Onze Houtsoorten
hello banner background image

Wat is geïmpregneerd hout?

De producten die groen geïmpregneerd zijn van NuBuiten zijn verduurzaamd en onder druk geïmpregneerd (groen). Door de verduurzaming wordt het het hout langdurig beschermd tegen schimmel, insecten en bacteriën. Wanneer een houtsoort van nature niet bepaald duurzaam is (zoals grenen en vuren) kan het hout kunstmatig worden verduurzaamd. Dit geldt zeker voor allerlei buitentoepassingen van naaldhout dat in contact komt met de grond of met water (dus schuttingen, tuinhout etc). 

Duurzaamheid

Vuren en Grenen hout vallen normaal in duurzaamheidsklasse 4 en dat betekent dat de levensduur onbehandeld ongeveer 5 tot 10 jaar is. Als het hout geïmpregneerd is, wordt de levensduur verlengd tot maximaal 25 jaar. 

Het hout kan nog steeds vergrijzen door de jaren heen. Wanneer je het goed blijft onderhouden middels beits blijft het hout bestand tegen alle weersinvloeden. 

Oppervlakteschimmel

Scheuren

Blank hout heeft een robuuste en authentieke uitstraling. Doordat het hout niet behandeld is, kan het wat sneller scheuren en ruwe plekken hebben. Dat heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Meer over scheuren ›
Een douglas plank in originele tint

Houtrot

Naast al deze eigenschappen kan hout ook gaan rotten. Daarom is het advies om onbehandeld hout buiten niet in contact te laten komen met de grond. Kan dit niet voorkomen worden, dan is het een optie om het deel dat in de grond komt te staan, te behandelen met teer, te voorzien van een ‘postsaver’ of anderszins te behandelen tegen houtrot.

Wat je nog meer moet weten voor je koopt ›

Vergrijzing

Onbehandeld word Douglas als het voor toepassing buiten wordt gebruikt steeds grijzer. Deze houtsoort bevat kleurstoffen die het hout de specifieke kleur geven. Daarnaast bevat dit hout ook verschillende stoffen die meer of minder verteerbaar zijn. Doormiddel van erosie slijten de zachten delen van het hout door middel van wind en neerslag weg. De buitenlaag van het hout vergrijst langzamerhand door werking van zonlicht en erosie. Dit natuurlijke proces vinden sommigen mooi, maar anderen juist niet.

Meer over vergrijzing ›
Oppervlakteschimmel

Schimmel

Het hout wordt op een natuurlijke manier gedroogd. Dat zorgt ervoor dat er soms wat schimmel op het hout zit. De schimmel is echter oppervlakkig en kan er eenvoudig afgewassen worden of verdwijnt vanzelf als er regen op het hout komt.

Meer over schimmel ›