Onze houtsoorten

Bangkirai

Ga terug naar Onze Houtsoorten
hello banner background image

Uitstraling

Bangkirai is een zware houtsoort met een massa van 850 tot 1400 kg per m3. Het is een houtsoort met een fijne structuur en weinig noesten en kwasten. Afgezien van soms voorkomende pinholes, kleine harszakjes en enkele oppervlaktescheurtjes is het hout nagenoeg foutvrij. Het heeft een geelbruine kleur, die door de weersinvloeden langzaam zal vergrijzen als het niet behandeld wordt.

Duurzaamheid

Bangkirai is zeer duurzaam en valt onder duurzaamheidsklasse 2. Het hout heeft een levensduur van 15-25 jaar. Het is beter om Bangkirai niet te verven of beitsen, want na verloop van tijd kan dit gaan bladderen. Het is beter om het hout in de olie te zetten, zo bescherm je het hout tegen vocht, vuil en verkleuring van de zon. 

Specificaties

Duurzaamheid 

Prijsklasse 

Sterkteklasse

Kleur 

Draad

Botanische naam

Familie 

Klasse II

€ € 

C18 en C22

Geelrood tot geelbruin met roze gloed

Sterke kruisdraad, maar rechte en golvende kan ook

Shorea atrivernosa

Dipterocarpaceae

bankirai

Toepassing

Vanwege de fijne structuur wordt deze houtsoort veelal toegepast voor schuttingen en vlonders. Door de sterkte en duurzaamheid is het ook zeer geschikt voor het aanleggen van damwanden, steigers en zware constructies.

Verwerking

Ondanks de hardheid van Bangkirai is het vrij goed af te korten, te zagen en te schaven. Het is wel aan te raden om het hout voor te boren als het vastgeschroefd moet worden. Daarnaast adviseren wij altijd om RVS schroeven en bevestigingsmiddelen te gebruiken, dit voorkomt vlekken op het hout. Om het hout te behandelen kan het beste een olie worden gebruikt, dit zorgt voor behoud van de kleur en voorkomt droogtescheurtjes.

Bekijk hier het gehele Bangkirai assortiment